توسط |منتشر شده در : ژانویه 4, 2024|بدون دیدگاه on روش های تشخیص سرامیک پرسلانی|نمایش: 2553|
روش های تشخیص سرامیک پرسلانی

چکیده:
در این محتوا به بررسی کامل روش های تشخیص سرامیک پرسلانی می پردازیم. نحوه تشخیص سرامیک پرسلانی به طور کلی یکی از پرتکرارترین سوالات شما عزیزان می باشد. یکی از دغدغه های شماست که آیا سرامیکی که تهیه کرده اید معمولی است یا پرسلانی. سعی می کنیم مختصری در رابطه با ویژگی ها و کاربردهای سرامیک پرسلانی توضیح دهیم و درنهایت به طور جامع راه های مختلف تشخیص سرامیک پرسلانی از معمولی را با جزئیات توضیح دهیم پس با ما همراه باشید.

1- سرامیک چیست؟

کلاً به قطعات سفالین که از ترکیب چند نوع مواد معدنی غیر آلی و غیر فلزی تشکیل شده اند سرامیک میگویند. سرامیک ها خانواده بزرگی هستند که در اکثر صنایع همچون هوا وفضا، برق، پزشکی و ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند ولی همه آنها یکسری ویژگی ها یکسان همچون عایق الکتریکی، مقاومت بالا در برابر حرارت و محیط های اسیدی را دارند. این مواد در صنعت ساختمان بیشتر بصورت قطعات مربع و یا مستطیل شکلی که از یک بدنه و لعاب های طرح دار تشکیل شده است دیده میشود. سرامیک های ساختمانی که بعضی اوقات کاشی هم میگویند بسته به نوع بدنه و مقاومت آنها در کلاس های مختلفی دسته بندی میشوند یکی از معروفترین آنها سرامیک های پرسلانی است که در ادامه در مورد نوع ساختار و نحوه تشخیص آن مطالبی ارائه خواهد شد.

2- سرامیک پرسلانی و نحوه ساخت آن

پرسلان به معنی ظروفات چینی هستش و یک کلمه لاتین می باشد. پیدایش اولیه این ماده به چین و دوران باستان آن کشور بر میگردد . ولی به کارگیری آن در صنعت سرامیک سازی به صورت صنعتی متعلق به کشور آلمان می باشد.

فرآیند تولید سرامیک های پرسلانی شبیه به همان سرامیک معمولی است ولی با دو تفاوت که اولاً خاک مورد استفاده شده در سرامیک های معمولی خاک رس قرمز رنگ هست ولی در سرامیک های پرسلانی خاک رس سفید که درصد بالایی کائولین دارد است دوماً دمای پخت سرامیک های پرسلانی در حدود 300 درجه بالاتر از سرامیک های معمولی می باشد که این دو علت باعث میشود بدنه پرسلان ها بسیار متراکم و جذب آب آن پایینتر باشد.

بخاطر ویژگی هایی که در ادامه خواهیم گفت امروزه در کشور ما سرامیک های پرسلانی از طرف سازنده ها بسیاری مورد استقبال قرار گرفته است که با توجه به رشد ساخت و ساز در سال های اخیر کارخانجات بسیار اقدام به تولید این نوع سرامیک ها کرده اند. پرسلان ها هم مثل بقیه متریال های ساختمانی دارای مزایا و معایبی هستند که بهتره با دانستن آنها و محل کاربرد به درستی مورد استفاده قرار گیرد.

3- مزایای سرامیک پرسلانی

1- مقاومت بالا در مقابل نیرو های خمشی

بدلیل تراکم بالای بدنه و نوع خاک استفاده شده در سرامیک های پرسلانی مقاومت بسیار خوبی در برابر نیرو های فشاری دارند بطوریکه تحمل بار نسبت به سنگ طبیعی در ضخامت های یکسان بیش از سه برابر است .

2- مقاومت بالا در برابر سایش

لعاب سرامیک های پرسلانی بخاطر مواد اولیه متفاوت و دمای پخت بالا در برابر مواد تیز و برنده و یا ساینده خش پذیری خیلی کمتری نسبت به سرامیک های معمولی دارند .

3- مقاومت بالا در محیط های اسیدی

در کل سرامیک ها در برابر مواد اسیدی مقاومت خوبی دارند و سرامیک های پرسلانی نه تنها از این قانون مستثنی نیست بلکه مقاومت آن نسبت به سرامیک های معمولی نیز بیشتر است.

4- مقاومت بالا در برابر یخ زدگی

از مزیت های مهم سرامیک های پرسلانی و وجه تمایز آن نسبت به سرامیک های معمولی، میتوان به جذب آب بسیار پایین در حد 0.5 درصد آن اشاره کرد که همین یک دلیل باعث مقاومت بسیار بالا در برابر یخزدگی در دما های پایین و سرما میگردد.

4- معایب سرامیک پرسلانی

1- سنگین کردن بار مرده ساختمان

بعلت تراکم بالا و گاهی ضخامت بالای سرامیک های پرسلانی بیست الی سی درصد نسبت به سرامیک های پرسلانی سنگین تر هستند که خود باعث سنگینی وزن کل ساختمان میشود. پیشنهاد ما این است که در مکان هایی که واقعا نیاز به نصب پرسلان باشد از آن استفاده شود.

2- برش کاری و سوراخکاری نسبتاً سخت

برش کاری و سوراخکاری سرامیک های پرسلانی بیشتر بخاطر استحکام بدنه گاهی دردسر ساز میشود که باید ابزار های خاصی همچون الماسه به کار گرفته شود. استفاده از صفحه برش های عادی در فرز کاری سرامیک های پرسلانی کار ساز نیست.

3- نچسبیدن با ملات معمولی سیمانی

بخاطر جذب پایین آب استفاده از ملات سیمانی اصلاً مناسب برای نصب سرامیک های پرسلانی نیست و باید از چسب های مخصوص برای اینکار استفاده شود و بخاطر بالا بودن قیمت خود چسب و نیاز آن به زیر سازی برای نصب سرامیک های پرسلانی هزینه تمام شده به نسبت گران تر می باشد.

4- قیمت بالای آن نسبت به سرامیک ها معمولی

سرامیک ها پرسلانی بدلیل مواد اولیه گران تر و پروسه تولید متفاوت تر که در بالا به آن اشاره شد قیمت آن در حدود 30 الی 70 درصد گران تر از سرامیک های معمولی می باشد.

5- کاربرد و محل استفاده سرامیک پرسلانی

  1. نمای ساختمان
  2. کف پارکینگ
  3. محل های پر تردد و ترافیکی
  4. دیوار راه پله ها و سالن ها
  5. روف گاردن و پنت هاوس
  6. کف کارخانجات و واحد های تولیدی
  7. فروشگاه های بزرگ و هایپر مارکت ها
  8. هتل ها و مراکز پذیرایی
  9. بیمارستان و مراکز درمانی

نحوه تشخیص سرامیک پرسلانی از معمولی

به علت شباهت های کلی سرامیک های معمولی مخصوصاً خاک سفید ها با پرسلان خیلی مواقع خریدارها و کارفرمایان دچار این شک یا تردید میشوند که آیا سرامیکی که انتخاب کردند حتما پرسلانی است یا نه. به همین خاطر در این مقاله ما روش هایی را به شما آموزش میدهیم که بتوانید خودتان تشخیص بدهید و با خیال راحت خرید کنید.

1- کارتن بسته بندی

یکی از روش های تشخیص سرامیک پرسلانی کارتن بسته بندی است. اولین روش تشخیص اینکه آیا سرامیک پرسلانی است یا ساده ، نوشته روی کارتن بسته بندی است که طبق ضوابط اداره استاندارد واحد های تولیدی زمانی می تواند کلمه پرسلانی را روی کارتن چاپ کند کنند که جذب آب سرامیک کمتر از 0.5 % درصد باشد ، البته در ایران معمولا به جذب آب های بین 0.5 % تا 3 درصد هم سرامیک پرسلانی گفته می شود که تا حدودی قابل قبول است .

2- برگه استاندارد آزمایشگاه

یکی دیگر از روش های تشخیص سرامیک پرسلانی برگه استاندارد آزمایشگاه می باشد. تمام واحد های تولیدی ملزم هستند برای تولید هر نوع سرامیک چه پرسلانی چه ساده برگه آزمایشگاه تهیه کنند که شامل همه مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن محصول میشود برای نمونه یک برگه از این آزمایش را برای شما همین جا آورده ایم که متوانید با پیدا کردن کلمه water absorption و خواندن عدد روبروی آن پی به پرسلانی بودن آن ببرید. اگر عدد جلوی این کلمه کمتر 0.5 یا حتی تا 1 درصد هم باشد میتوان گفت که سرامیک پرسلانی است تا 3 درصد معمولاً سرامیک های بدنه سفید قرار میگیرند و اگر جذب آب بالاتر از این عدد باشد در دسته سرامیک های معمولی قرار میگیرند.

3- رنگ بدنه

رنگ بدنه هم می تواند یکی از روش های تشخیص سرامیک پرسلانی باشد. سرامیک های پرسلانی بدنه سفیدی دارند که وجه تمایز اصلی آن با سرامیک های بدنه قرمز معمولی است. ولی نکته اساسی در اینجا است که سرامیک های بدنه سفیدی هم داریم که پرسلان نیستند و جذب آب نسبتا بالایی دارند و فقط راه تشخیص آن از طریق برگه استاندارد آزمایشگاهی که بالا به آن اشاره شد است به زبان ساده اینکه هر سرامیک بدنه سفید پرسلان نیست ولی بطور قطع میتوان گفت که سرامیک های بدنه قرمز پرسلان نیستند.

4- وزن سرامیک

شاید تعجب آور باشد ولی وزن سرامیک نیز یکی ار روش های تشخیص سرامیک پرسلانی است. سرامیک های پرسلان به دلیل فشردگی خاک بدنه و پرس زیاد حدود 20 درصد از سرامیک های معمولی سنگین تر هستند ، برای مثال یک متر مربع سرامیک های معمولی با ضخامت 10 میلی متر 22 کیلوگرم است در حالی که سرامیک پرسلانی با همان ضخامت 27 تا 30 کیلوگرم وزن دارد ، به طور کلی سرامیک های پرسلانی سنگین تر از سرامیک های دیگر است.

5- مقاومت فیزیکی در برابر ضربه و فشار

قطعا باتوجه به خصوصیانی که نام برده شد مقاومت فیزیکی در برابر ضربه و فشار یکی از روش های تشخیص سرامیک پرسلانی است. از شاخص ترین مشخصه های سرامیک های پرسلانی مقاومت فیزیکی آن است که با انداختن سرامیک یا با بارگذاری نیرو میتوانید مقاومت آن را نسبت به فشار و ضربه به راحتی بسنجید در زیر یک ویدیویی را براتون آماده کردیم که خود شما هم میتوانید این تست را انجام دهید.

6- جذب آب

در نهایت به عنوان آخرین متد باید خدمتتان عرض شود که جذب آب یکی دیگر از روش های تشخیص سرامیک پرسلانی است. درواقع آخرین و مطمئن ترین روش جذب آب است، شما با یک آزمایش که در خانه هم می توانید آن را ترتیب بدهید این است که سرامیک را به رو بخوابانید و تقریباً نصف فنجان آب را پشت سرامیک به قسمت بدنه آن بریزید اگر بعد از گذشت یک ساعت آب جذب بدنه نشد و تقریباً همان مقدار سر جای خودش باقی بماند می توانید مطمئن شوید که سرامیک پرسلانی است. در ادامه کلیپی که ما خودمان در دفتر فروش بصورت ساده انجام دادیم را براتون تهیه کردیم که بهتره با دقت آن را مشاهده بفرمایید.

اشتراک گذاری این محتوا، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

مطالب مرتبط دیگر
آماده پاسخگویی به نظرات و سوالات شما عزیزان هستیم